Kuutamokuje

✝ 13.04.2020

virtuaalihevonen / a sim-game horse | kuva © Hippos / Pirje Fager-Pintilä | luonnekuvaus © Jens (VRL-14744)

KTK-II, KRJ-II, ERJ-I
Nimi Kuutamokuje, "Kaius" Rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
Syntymäaika 20.03.2013, 9-vuotias Säkäkorkeus, väri 150cm, tummanpunaruunikko
Rekisterinumero VH18-018-1109 Omistaja Hazel (VRL-14333)
Painotus yleispainotus Kasvattaja Anne Polkinen
Koulutustaso re. 100cm / ko. Helppo A / Helppo / Noviisi Maahantuoja Hazel

20.08.2018 KTK-II (18 + 17+ 18 + 18 = 71p.)
15.04.2019 KRJ-II (8 + 40 + 18 + 20 + 11,5 = 97,5p.)
30.04.2019 ERJ-I (7,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100,5p.)

Kisakentilläkin aikoinaan lupaavin sijoituksin nähdyistä hevosista polveutuva Kuutamokuje oli jo varsana todella hyväkäytöksinen ja rehellinen hevonen oriksi, eikä sen seuraan pelottanut päästää edes lapsiakaan. Kuutamokujeelta odotettiin tulevaisuutta ajatellen paljon ja siitä kaavailtiinkin alunperin kasvattajaltaan suoraan myyntiin menevää kisahevosta, kunhan tuo olisi kasvanut ensin muutaman vuoden ja oppinut käytöstavoille. Kasvattajallaan ori asui aina siihen asti, kunnes kääntyi 5-vuotiaaksi. Tämän jälkeen se toimi sijaistamassa hetken ajan vuokrasopimuksella erästä toista opetushevosta ratsastuskoulussa ja nuoresta iästään huolimatta se suoriutui hyvin mallikkaasti töistään parin kuukauden ajan. Pienen työuran ratsastuskoulun vuokrasopimuksella tehtyään kasvattaja asetti orin myytäväksi facebookin kautta, jossa tämä kehuikin Kuutamokujetta moneen otteeseen varsin lupaavaksi hevoseksi isommillekin kisaradoille.

Kaius ei ole mikään jukuripäisin ori mitä maa päällään kantaa, vaan se on enneminkin sellainen mammanpoika. Se ei juurikaan jaksa riehua muiden mukana tai tapella vastaan kaikesta pienestä kuin suuresta. Hyvin rauhallisen luonteen omaava Kaius onkin mukavan lupsakka tapaus, jota ei ehkä ensimmäiseksi käytöksensä perusteella oriksi uskoisi. Se on vain niin kiltti ja kuuliainen, ettei sellaiset käytöstavat kuulu aivan jokaiseen pakettiin. Toisaalta kyllä se Kaiuskin osaa olla vastarannankiiski, yleensä se ei vain sitten jaksa jatkaa kiukuttelua saadessaan toruja.

Kaiusta on mukava hoitaa, sillä se ei juurikaan häslää tai höslää hoitotilanteissa. Se on juuri sellainen suomenhevonen, joka kyllä osaa nauttia rapsuttelusta ja rakkaudesta olematta kuitenkaan mikään halinalle. Siihenkin se kyllä suostuu, vaikka ilme ei sitten välttämättä olekaan niin iloinen. Harjauksessa ei ole siis mitään ongelmaa, kaviotkin nousevat ihan nätisti. Ja jos Kaius on löytänyt jostain superliimaa, torut ovat hyvä pikairrotus keino kavioiden kanssa. Satulointi on orille täysin ok juttu ja ainoa niin sanottu huono tapa on kaiken muun miettiminen suitsiessa. Sekään ei menoa haittaa, jos pään saa kalastettua oikeaan paikkaan.

Moni ajattelee, että käytökseltään rauhallinen suomenhevonen on ratsastaessa niin laiska, että ratsastustunteja viisitoistavuotta kiertänyt poni jää kakkoseksi. Kaiuksen kohdalla se on kuitenkin väärä luulo, sillä ratsuna ori on hyvin energinen ja eteenpäinpyrkivä. Pelkän eteenpäin runnomisen sijaan Kaius on kuitenkin melko herkkä ja ollessaan rehellinen ratsastajalle sen kanssa asiat toimii pelkkien paino- ja pohjeapujen varassa. Tätä ennen perusratsastus on hyvin tärkeää, ettei hevonen juokse apuja karkuun. Orin työmotivaatio ei ole aina kaikista korkein ja sen motto tuntuukin olevan: ”miksi mennä aidasta yli, jos porttikin on auki”. Kaius ei tee mitään pyytämättä ja pyytäessäkin vain puolella teholla, jos ratsastaja ei osaa olla tarkkana.

Sileällä orin kanssa saa olla todella tarkkana, että se valjastaa kaiken potentiaalinsa. Vaikka Kaiuksen mielestä olisi ihan mukava hölkötellä menemään selkä alhaalla ja pää ylhäällä, osaa se oikeasti liikkua todella hienosti peräänannossa, täysin kuulolla. Esteillä energisyys näkyy hyvin, mutta pienistä esteistä pääsee astumalla ylitse ja jos vauhtia on paljon, ennen estettä on täysin turha ottaa se viimeinen laukka-askel, miten tossut nyt helpoiten asettuvat vähimmällä vaivalla. Maastossa meno on tasaisen varmaa ja Kaius nauttii rauhallisista käppäilylenkeistä täysin sydämin.

 

    

 

Sukuselvitys

 i. Kuutamolla
 trn, 153cm
 ii. Kuukulkija
 m, 152cm
 iii. Kuuhullu
 iie. Kanervapihka
 ie. Vaskihallas
 prt, 154cm
 iei. Fiktiota
 iee. Ruusunen
 e. Haudattu Toivo
 prt, 150cm
 ei. Kaamoskorruptio
 m, 155cm
 eii. Kaamoskaiho
 eie. Ruusuloitsu
 ee. Hankohurma
 vprt, 151cm
 eei. Hallanhaipakka
 eee. Hullunhuuma

Isä, Kuutamolla oli pitkään kasvattajansa suosikkihevosia. Ori asuikin tämän luona useita vuosia ja kilpaili samaan aikaan ratsuttajansa kanssa este- ja kouluratsastuksessa. Ruunikolla oli hyvät liikkeet, eikä rakenteessakaan ollut moittimista. Ori olikin kysytty jalostushevonen, joka astui useita tammoja kilpauransakin aikana. Harmittavasti Kuu kuitenkin loukkaantui 12-vuotiaana kilparadalla, eikä sillä sen jälkeen voinut enää ratsastaa kuin käyntiä ja ravia. Kuu kuitenkin kantakirjattiin vielä loukkaantumisensa jälkeen toiselle palkinnolle ratsusuunnalle, ennen kuin ori lopetettiin sitten 15-vuotiaana.

Isänisä, Kuukulkija oli arvostettu ja aikanaan kuuluisakin jalostushevonen. Se oli komea musta, jonka päätä koristi leveä läsi ja jaloissa sillä oli sukat. Lapin lähistöllä syntynyt, pitkään suunniteltu varsa kilpaili kasvattajallaan asuessaan ratsuttajansa kanssa aluksi lähinnä vain esteillä. Myöhemmin mukaan tuli kuitenkin myös kouluratsastus ja ori niittikin menestystä lopulta molemmissa lajeissa. Luonteeltaan Kuukulkija oli vähän orimainen, mutta se osasi silti esitellä parhaita puoliaan kisaradalla. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle ratsusuunnalle ja jälkeläisiä tälle siunaantui lähes viitisenkymmentä. Viimeiset vuotensa komistus asui pääasiassa viereisen ratsastuskeskuksen tiloissa, sillä jalostushevosille piti tehdä tilaa kasvattajan luona. Kasvattaja oli kuitenkin koko Kuukulkijan eliniän sen omistaja ja kävi säännöllisesti tervehtimässä eläkeläistään. Ori lopetettiin äkisti huonontuneen yleiskunnon vuoksi 23-vuotiaana.

Isänemä, Vaskihallas oli puhtaasti suunniteltu varsa kasvattajan omasta tammasta ja tämän valitsemasta, ulkopuolisesta orista. Tähtipäinen punarautias Vaskihallas oli ratsulinjainen, pitkälti palkitusta suvusta polveutuva tamma. Kasvattajalla olikin kovat odotukset raudikon suhteen, eikä hän joutunut lopulta pettymään. Vaskihallas niitti menestystä jo varsa-aikanaan ja lopulta sitten myös kisaradoilla kenttäratsastuksen parissa. Tammasta varttuikin kasvattajansa silmäterä. Se kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja keräsi lukemattomia ruusukkeita kilpailuista. Ainoastaan jalostuksen parissa oli hieman vaikeuksia, sillä Vaskihallas oli huono tiinehtymään. Tamma sai kuitenkin kolme varsaa ennen kuin siirtyi ajasta ikuisuuteen sydämen pysähdyttyä 22-vuotiaana.

Emä, Haudattu Toivo oli tietyllä tapaa nimensä veroinen tamma. Punarautiaasta suunniteltiin alunperin juoksijaa osittain ratsulinjaisesta polveutumisestaan huolimatta, mutta ura loppui lyhyeen. Kasvattaja joutui pettymään useita kertoja, sillä tamma jäi poikkeuksetta kilpailuiden häntäpäähän tai laukkasi. 6-vuotiaaksi käännyttyään rautiaalle alettiin etsiä epätoivoisesti uutta kotia. Aluksi sitä kaupiteltiin kovasti muille raviharrastajille, mutta lopulta tamma päätyi kuitenkin uudelleen koulutettavaksi harrasteratsun virkaan. Se päätyi yksityishevoseksi toiselle puolelle Suomea ja muutaman vuoden jälkeen se starttasikin helpoissa koululuokissa. Tammalla oli erityisen hyvä käynti, josta se sai monesti kehuja. Myös hyväkäytöksinen ja yhteistyöhaluinen luonne oli yksi sellainen asia, josta saatiin paljon positiivisia kommentteja. Haudattu Toivo varsoi kolmesti, mutta viimeisen varsan synnytyksessä tamma kuoli 20-vuotiaana.

Emänisä, Kaamoskorruptio oli musta, melko keskukokoinen juoksijaori. Vanhemmat olivat menestyneet hyvin ja tuoneet omistajalle paljon rahaa, joten kahden huippuhevosen jälkeläinen ei olisi voinut tuottaa pettymystä. Eikä se tuottanutkaan, sillä Kaamoskorruptio voitti heti ensimmäisen lähtönsä kasvattaen sen jälkeen voittopottiaan tasaiseen vauhtiin. Orin ennätys oli uran lopulla 1:24,6 ja tämän johdosta tummaverikön nimi tuli hyvinkin tunnetuksi ravipiireissä. Se astui 37 tammaa jalostusuransa aikana ja ori palkittiin JKTK-II -arvonimellä. Luonteeltaan hevonen oli hyvin kuuliainen ja yhteistyöhaluinen - rehellinen työskentelijä vaikka saattoi ottaakin mittaa käsittelijästään toisinaan. Kaamoskorruptio nukkui pois 16-vuotiaana toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Emänemä, Hankohurma oli kotoisin pääkaupunkiseudulta, josta se myytiin eteenpäin nelivuotiaana ratsukoulutuksen alettua. Tamman uusi koti oli uuden omistajan kotipihassa muutaman muun suomenhevosen kanssa. Hankohurma polveutui hienoista kouluhevosista, jotka periyttivät tällekin tammalle erinomaiset askellajit ja tasaisen luonteen. Väritykseltään vaaleanpunarautias tamma olikin loistava juurikin kouluhevoseksi - ilmavat askeleet, yhteistyöhaluinen luonne, rodulleen ominaista korkeampi kokoamisaste ja lisäksi kaunis ulkonäkö. Hankohurma suorittikin jopa kokonaisia piruetteja uransa aikana. Piirtopäinen tamma varsoi viidesti, kunnes tamma jäi kokonaan eläkkeelle ja lopulta kuoli 24-vuotiaana vanhuuden vuoksi.

 


 

Jälkeläiset

» 06.10.2018 - sh-t. Kaihon Kujerrus - e. Kuurankurimus » 15.10.2018 - sh-o. Kaihon Kuuvalssi - e. Leonia
» 07.12.2018 - sh-t. Kaihon Kuukalla - e. Hautaanlaskija » 20.12.2018 - sh-o. Kaihon Kuukauna - e. Kuunvalkea

 

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
01.08.2018 - Ristikallio, kutsu - RCH (3½-4-4-4-4-3½-4-4-3½-3½=38p) 00.00.0000 - Paikka, kutsu - Luokka - 00/00
ERJ-sijoitukset (40 kpl)
01.10.2018 - Raatteen Suomenhevoset, kutsu - 70cm - 05/40
02.10.2018 - Raatteen Suomenhevoset, 
kutsu - 70cm - 05/40
04.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - 100cm - 04/40
04.10.2018 - Raatteen Suomenhevoset, 
kutsu - 70cm - 03/40
05.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - 100cm - 05/40
06.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - 100cm - 04/40
11.10.2018 - Raatteen Suomenhevoset, 
kutsu - 70cm - 04/40
11.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - 100cm - 04/40
11.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - 100cm - 03/40
12.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - 100cm - 03/40
14.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - 100cm - 05/40
15.10.2018 - Raatteen Suomenhevoset, 
kutsu - 70cm - 02/40
16.10.2018 - Raatteen Suomenhevoset, 
kutsu - 70cm - 04/40
17.10.2018 - Raatteen Suomenhevoset, 
kutsu - 70cm - 01/40
02.11.2018 - 
Gestüt Helmwaldkutsu - 70cm - 05/40
03.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 05/40
03.11.2018 - 
Gestüt Helmwaldkutsu - 70cm - 05/40
05.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 04/40
06.11.2018 - 
Gestüt Helmwaldkutsu - 70cm - 03/40
08.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 03/40
08.11.2018 - Gestüt Helmwaldkutsu - 70cm - 05/40
09.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 04/40
09.11.2018 - 
Gestüt Helmwaldkutsu - 70cm - 03/40
10.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 02/40
12.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 04/40
13.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 01/40
17.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 03/40
18.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 06/40
19.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 06/40
20.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 01/40
30.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - 100cm - 04/40
05.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 04/30
09.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 03/30
10.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 05/30
14.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 02/30
15.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 05/30
17.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 02/30
18.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 04/30
19.02.2018 - Hornanhovi, 
kutsu - 80cm - 04/30
03.03.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - 100cm - 05/30
KRJ-sijoitukset (40 kpl)
03.10.2018 - Ristikallio, kutsu - Helppo A - 04/40
13.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - Helppo A - 01/40
21.10.2018 - Runoratsut, kutsu - Helppo C - 05/40

27.10.2018 - Runoratsut, kutsu - Helppo C - 06/40
27.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - Helppo B - 03/50
27.10.2018 - Brusque Ponies, 
kutsu - Helppo B - 02/50
29.10.2018 - Runoratsut, 
kutsu - Helppo C - 05/40
30.10.2018 - Runoratsut, 
kutsu - Helppo C - 04/40
31.10.2018 - Brusque Ponies, 
kutsu - Helppo B - 03/50
01.11.2018 - Hiprakka, kutsu - Helppo A - 02/30
04.11.2018 - Hiprakka, 
kutsu - Helppo A - 04/30
05.11.2018 - Ristikallio, 
kutsu - Helppo B - 06/50
07.11.2018 - Hiprakka, 
kutsu - Helppo A - 02/30
09.11.2018 - Hiprakka, 
kutsu - Helppo A - 02/30
17.01.2019 - Adina, 
kutsu - Helppo A - 05/68
24.01.2019 - Adina, 
kutsu - Helppo A - 07/69
26.01.2019 - Adina, 
kutsu - Helppo A - 02/69
30.01.2019 - Adina, 
kutsu - Helppo A - 01/68
31.01.2019 - Adina, 
kutsu - Helppo A - 05/69
01.02.2019 - Adina, 
kutsu - Helppo A - 08/69
02.02.2019 - Adina, kutsu - Helppo A - 08/69
02.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 01/40
03.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 05/40
05.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 04/40
10.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 05/40
13.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 04/40
13.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 05/40
15.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 05/40
16.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 02/40
17.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 03/40
21.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 01/40
21.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 01/40
23.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 01/40
24.02.2019 - Silverlode, 
kutsu - Helppo A - 06/40
25.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 04/40
26.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 03/40
27.02.2019 - Kalman Suomenratsut, 
kutsu - Helppo A - 03/40
03.03.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo A - 03/30
05.03.2019 - Kuuran Suomenratsut, kutsu - Helppo B - 05/40
05.03.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo A - 04/30
KERJ-sijoitukset (24 kpl)
01.10.2018 - Ristikallio, kutsu - Helppo - 02/40
05.11.2018 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 01/30
14.10.2018 - Ristikallio, 
kutsu - Helppo - 01/40
17.10.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Helppo - 02/30
08.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Helppo - 02/30
09.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Helppo - 03/30
12.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Helppo - 01/30
12.11.2018 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 05/30
23.11.2018 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 02/30
26.11.2018 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 01/30
27.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Helppo - 03/30
11.01.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Helppo - 05/30
20.01.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Helppo - 03/30
23.01.2018 - Auburn Estate, 
kutsu - Helppo - 01/30
27.04.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 03/30
04.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 05/30
13.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 02/30
16.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 02/30
19.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 03/30
20.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 04/30
21.05.2019 - Riimuvaara, kutsu - Helppo - 05/30
22.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 03/30
26.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 01/30
27.05.2019 - Riimuvaara, 
kutsu - Helppo - 01/30
VVJ-sijoitukset (12 kpl)
01.11.2018 - Kaihovaara, kutsu - Noviisi - 05/30
02.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 02/30
06.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 01/30
07.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 04/30
10.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 01/30
20.11.2018 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 03/30
12.01.2019 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 01/30
13.01.2019 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 02/30
16.01.2019 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 05/30
17.01.2019 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 04/30
20.01.2019 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 05/30
30.01.2019 - Kaihovaara, 
kutsu - Noviisi - 05/30
00.00.0000 - Paikka, kutsu - Luokka - 00/00

 

Päiväkirja

21.02.2019 - Estevalmennus, kirjoittajana Veera R. - 246 sanaa

Kaiuksen kanssa oli tarkoitus treenata tänään esteillä. Ratsukon mennessä alkukäyntejä kasasin kentälle hieman puomeja ja tolppia ja yritin kuumeisesti pohtia, että mitä keksisin ratsukolle. Päätin heti alkuun, että metrin esteitä ei tänään hypättäisi, vaan jumpataan vähän pienemmillä esteillä. Rakensin keskihalkaisijalle ristikon, jonka korkeudeksi ei tullut varmaan edes puolta metriä. Ristikkoa ratsukon tulisi tulla vinottain – ikään kuin X-kirjainta tai numeroa kahdeksan maneesissa tehden. Päätyyn asetin kaksi puomia kulmiin, joista ratsukon tulisi mennä tasan tarkkaan keskeltä – siksi valitsin tähän puomit, jotka olivat muuten siniset, mutta keskeltä valkoiset. Toiseen päähän asetin keskihalkaisijalle pitkittäin pystyn, jonka korkeudeksi laitoin 70cm. Varmistin, ettei se häirinnyt ristikolle etenemistä, mutta että sille sai päädystä kuitenkin tehtyä kunnon ympyrän, ettei kurvista tullut liian jyrkkä.

Kun esteet olivat paikoillaan kiinnitin huomioni taas ratsukkoon. Olin esteiden kasauksen lomassa huudellut ratsastajalle verryttelyyn ohjeita ja kaikki askellajit alkoivatkin olemaan jo melko näpsän näköiset. Orilla oli hieman noussut verisuonet pintaan, joka kertoi siitä, että ratsu oli valmis tosi toimiin. Aloitimme ristikon ja puomien kanssa. Kaius hämmentyi selkeästi alkuun matalasta ristikosta, jolle lähestyttiin viistosti ja ratsukko kaatoikin tolpan esteestä mennessään. Kasasin esteen uudelleen ja käskin ratsukkoa tulemaan heti vain uudelleen. Nyt hyppy onnistui ja puomeihinkin osuttiin keskelle. Otimme kummastakin suunnasta hypyt ristikolle ja puomeille, kunnes käskin lisäämään mukaan pystyn, jolle suunnistettiin toisen puomin jälkeen niin, että laukattiin päähän ja lähdettiin tekemään ikään kuin pääty-ympyrää, jolle pysty osuu juuri. Otimme tehtävän muutamaan otteeseen kumminkin päin ja Kaiukselta alkoi tämä sujua oikein hienosti. Loppuun ratsukko sai omasta tahdostaan vielä hypätä hieman korkeampaakin estettä.

 

02.10.2018 - Kirotun pallon hyökkäys, kirjoittajana omistaja - 113 sanaa

Labanin silmät olivat tippua sen päästä, kun se katsoi järkyttyneenä sitä lähestyvää, sinistä hirviötä. Se kavahti kauhuissaan karkuun ja vielä enemmän sitä järkytti se, että tarhakaveri Kaius tökki tuota hirviötä uteliaana turvallaan ja sen lisäksi jaloillaankin. Katselin huvittuneena melkein 160 senttiä korkeaa olevaa oria, joka pelkäsi pientä hevospalloa tarhassa. Tovin se jaksoikin kauhistella kyseistä ilmestystä, mutta lopulta uteliaisuus vei voiton. Orit innostuivat leikkiin ja pian kaksikko laukkasi ympäri tarhaansa. Leikki kuitenkin loppui hetkeksi siihen, kun Kaiuksen riepottelema pallo kimposi suoraan Labania päähän. Ori järkyttyi uudelleen ja sai varsinaisen hepulin tapahtuneesta. Mulla puolestaan oli naurussa pitelemistä aidan toisella puolella. Hevoset tyytyväitkin tämän jälkeen nyhtämään yhdessä ruokaa heinäkasastaan - ehkä pallo ei ollut ihan Labanin juttu.

 

01.10.2018 - Naapurimaan vierailijan ratsuna, kirjoittajana omistaja - 210 sanaa

Aina Ruotsista saakka vierailulle saapunut perhetuttumme, Sofie oli halunnut ratsastettavakseen vasta pari kuukautta takaperin laidunlomalta palanneen Kaiuksen. Nainen oli palavasti ihastunut suomenhevosiin ja tällä olikin tapana vierailla meidän kotimannuilla usein Suomessa vierailessaan. Jostain syystä tämä oli tällä kertaa iskenyt silmänsä uuteen tulokkaaseemme, herasilmäiseen Kaiukseen, joka oli päässyt starttaamaan mun kanssa pari kertaa kenttäratsastuksen parissa. Olihan tuo pari sijoitusta jo itselleen kahmaissut, mutta mua ehkä vähän jännitti antaa Sofien ratsastettavaksi varsin uneliaalta vaikuttava suomijuntti. Mikäs siinä, kyllähän se ainakin paikallaan seisoi naisen hoitaessa ja varustaessa orin innokkaana. Orilla ei kuitenkaan ollut tapana olla niin unessa, kun se tuona kyseisenä aamuna oli.

Ammattilaisen alla Kaius vetreytyi yllättävän nopeasti ja teki tosi nätisti töitä vieraasta ratsastajasta huolimatta. Sofie osasikin vaatia orin pois kaviouralta jo heti alussa, ettei ruunikko päätyisi jolkottelemaan vain tyhjäpäisesti eteenpäin. Suorastaan yllätyin siitä, kuinka hyvin parivaljakko toimi yhteen. Kaius esitteli kaikki askellajinsa varsin sutjakasti, eikä se pistänyt naiselle hanttiin. Ratsukko teki paljon kaarevia uria ja taivutteluja sekä kouluradan teitä aina sille tasolle asti, jonka Kaius hallitsi. Ori käytti hyvin koko runkoaan ja polki takajaloillaankin alleen. Kaius näyttikin varsin tyytyväiseltä vähän alle tunnin kestäneen treenin jälkeen, eikä pannut lainkaan pahakseen päästessään nauttimaan päiväruoastaan onnistuneesta treenistä huolimatta. Tehokas sileätreeni tuottaisi varmasti tulosta ja oli kiva saada välillä joku toinenkin ratsastamaan omia hevosia.